Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλέψε σαν καλλιτέχνης - Περίληψη

 «Κανείς δεν γεννιέται με στυλ ή φωνή. Δεν βγαίνουμε από τη μήτρα γνωρίζοντας ποιοι είμαστε. Στην αρχή, μαθαίνουμε προσποιούμενοι τους ήρωές μας. Μαθαίνουμε αντιγράφοντας».



Σύντομη περίληψη Steal Like an Artist

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή. Στο Steal Like an Artist, ο Austin Kleon υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι πρωτότυπο και ότι όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν. Αγκαλιάζοντας τις επιρροές σας, θα γίνετε κύριος της τέχνης σας μαθαίνοντας από τους ήρωές σας.

1. Κλέψε σαν καλλιτέχνης

"Η τέχνη είναι κλοπή." - Πάμπλο Πικάσο

Όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν. Πρώτα, καταλαβαίνουν τι αξίζει να κλέψουν και μετά προχωρούν στο επόμενο πράγμα.

Όταν κοιτάς τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, σταματάς να ανησυχείς για το τι είναι «καλό» ή «κακό» — υπάρχουν μόνο πράγματα που αξίζει ή δεν αξίζει να κλέψεις.

Σταματάς να προσπαθείς να φτιάξεις κάτι από το τίποτα και αγκαλιάζεις την επιρροή αντί να ξεφύγεις από αυτήν.

Οι καλοί καλλιτέχνες ξέρουν ότι τίποτα δεν είναι πρωτότυπο. Όλη η δημιουργική εργασία βασίζεται σε αυτό που προηγήθηκε. Κάθε νέα ιδέα είναι ένα mashup ή ένα remix μιας ή περισσότερων προηγούμενων ιδεών.

Θα είσαι τόσο καλός όσο τα πράγματα με τα οποία περιβάλλεις τον εαυτό σου. Η δουλειά σας λοιπόν είναι να συλλέγετε  καλές ιδέες . Όσο περισσότερες καλές ιδέες συλλέγετε, τόσο περισσότερες μπορείτε να επιλέξετε να επηρεαστείτε.

Ο καλλιτέχνης είναι επιλεκτικός συλλέκτης των πραγμάτων που αγαπά . Επιλέξτε μόνο πράγματα από τα οποία θα κλέψετε που μιλούν απευθείας στην ψυχή σας. Εάν το κάνετε αυτό, η εργασία σας (και η κλοπή) θα είναι αυθεντική.

Πώς να μελετήσετε την τέχνη σας:

  • Μασήστε έναν στοχαστή που αγαπάτε πραγματικά. Μελετήστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον στοχαστή
  • Στη συνέχεια, βρείτε τρία άτομα που αγάπησε ο στοχαστής και μάθετε τα πάντα για αυτούς

Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε. Ανεβείτε στο δέντρο όσο πιο μακριά μπορείτε. Μόλις φτιάξετε το δέντρο σας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το δικό σας κλαδί.

Να έχετε πάντα ένα σημειωματάριο και ένα στυλό μαζί σας όπου κι αν πάτε. Συνηθίστε να σημειώνετε τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας.

Διατηρήστε ένα αρχείο ολίσθησης. Αν δείτε κάτι που αξίζει να κλέψετε, βάλτε το στο αρχείο σάρωσης. Χρησιμοποιήστε το όταν χρειάζεστε έμπνευση.

2. Μην περιμένετε μέχρι να μάθετε ποιος είστε για να ξεκινήσετε

Στο να φτιάχνουμε πράγματα και να κάνουμε τη δουλειά μας, καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε. Είσαι έτοιμος. Ξεκινήστε να φτιάχνετε πράγματα.

Είναι φυσικό να φοβάσαι να ξεκινήσεις — να νιώθεις «σύνδρομο απατεώνων». Κάθε δημιουργικός γνωρίζει αυτό το συναίσθημα. Δεν ξέρουν από πού προέρχονται τα καλά πράγματα. Εμφανίζονται απλώς για να κάνουν το δικό τους. Κάθε μέρα.

Κανείς δεν γεννιέται με στυλ ή φωνή. Στην αρχή, μαθαίνουμε αντιγράφοντας από τους ήρωές μας.

Μην κλέβετε απλώς έναν από τους ήρωές σας. Κλέψε από όλους αυτούς.

«Αν κλέψεις από έναν συγγραφέα είναι λογοκλοπή. αν κλέψεις από πολλούς είναι έρευνα.» — Wilson Mizner

Μην κλέβετε απλώς το στυλ, κλέψτε τη σκέψη πίσω από το στυλ . Το θέμα δεν είναι να μοιάζετε με τους ήρωές σας, αλλά να βλέπετε σαν τους ήρωές σας. Θέλετε να εσωτερικεύσετε τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο .

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να περάσετε από το να μιμηθείτε τους ήρωές σας στο να τους μιμηθείτε. Η μίμηση αφορά την αντιγραφή. Η εξομοίωση είναι όταν η μίμηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εισχωρώντας στο δικό σου πράγμα.

Αντιγράψτε τους ήρωές σας. Εξετάστε πού υστερείτε. Τι υπάρχει εκεί που σε κάνει να διαφέρεις; Αυτό είναι που πρέπει να ενισχύσετε και να μεταμορφώσετε σε δική σας δουλειά.

Το να μεταμορφώσεις το έργο των ηρώων σου σε κάτι δικό σου είναι το πώς τους κολακεύεις. Προσθέτοντας κάτι στον κόσμο που μόνο εσείς μπορείτε να προσθέσετε.

3. Γράψτε το βιβλίο που θέλετε να διαβάσετε

Μην γράφεις αυτό που ξέρεις, γράψε αυτό που σου αρέσει. Γράψτε την ιστορία που θέλετε να διαβάσετε.

Κάθε φορά που δυσκολεύεστε να κάνετε την επόμενη κίνηση, αναρωτηθείτε: «Τι θα έκανε μια καλύτερη ιστορία;»

Σκεφτείτε την αγαπημένη σας δουλειά και τους δημιουργικούς σας ήρωες. Τι τους έλειπε; Τι δεν έφτιαξαν; Και τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο; Αν ήταν ακόμα ζωντανοί, τι θα έφτιαχναν σήμερα; Αν όλοι οι αγαπημένοι σου κατασκευαστές μαζευόντουσαν και συνεργάζονταν, τι θα έφτιαχναν με εσένα να οδηγείς το πλήρωμα; Πήγαινε να φτιάξεις αυτά τα πράγματα.

Σχεδιάστε την τέχνη που θέλετε να δείτε, ξεκινήστε την επιχείρηση που θέλετε να διευθύνετε, παίξτε τη μουσική που θέλετε να ακούσετε, γράψτε τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε, δημιουργήστε τα προϊόντα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε— κάντε τη δουλειά που θέλετε να δείτε να γίνεται.

4. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας

«Δεν ξέρουμε από πού αντλούμε τις ιδέες μας. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν τα παίρνουμε από τους φορητούς μας υπολογιστές». —Τζον Κλιζ

Τα χέρια σας είναι οι αυθεντικές ψηφιακές συσκευές. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ τους. Βρείτε έναν τρόπο να φέρετε το σώμα σας στη δουλειά σας.

Ο υπολογιστής είναι πραγματικά καλός για να επεξεργαστείτε τις ιδέες σας και να τις δημοσιεύσετε στον κόσμο. Αλλά δεν είναι πραγματικά καλό για τη δημιουργία ιδεών. Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες για να πατήσετε το πλήκτρο διαγραφής. Ο υπολογιστής αναδεικνύει τον σφιχτό τελειομανή μέσα μας—αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε ιδέες πριν τις έχουμε.

Μια λύση για αυτό μπορεί να είναι να έχετε δύο γραφεία στο γραφείο σας—ένα για «αναλογικό» και ένα για «ψηφιακό».

5. Τα παράπλευρα έργα και τα χόμπι είναι σημαντικά

«Η δουλειά που κάνεις ενώ αναβάλλεις είναι πιθανώς η δουλειά που θα έπρεπε να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου». —Τζέσικα Χίσσε

Είναι τα παράπλευρα έργα - τα πράγματα που νομίζατε ότι απλώς μπέρδευαν - που πραγματικά απογειώνονται.

Είναι καλό να πραγματοποιούνται πολλά έργα ταυτόχρονα, ώστε να μπορείτε να αναπηδήσετε ανάμεσά τους. Όταν αρρωστήσετε από ένα έργο, προχωρήστε σε ένα άλλο, και όταν είστε άρρωστοι από αυτό, επιστρέψτε στο έργο που αφήσατε. Εξασκηθείτε στην παραγωγική αναβλητικότητα .

Εάν έχετε δύο ή τρία πραγματικά πάθη, μην αισθάνεστε ότι πρέπει να διαλέξετε μεταξύ τους. Μην απορρίπτετε. Κρατήστε όλα τα πάθη σας στη ζωή σας.

«Δεν μπορείτε να συνδέσετε τις κουκκίδες κοιτάζοντας μπροστά, μπορείτε να τις συνδέσετε μόνο κοιτάζοντας προς τα πίσω.» — Steve Jobs

Είναι σημαντικό να έχετε ένα χόμπι, κάτι δημιουργικό που είναι μόνο για εσάς. Το κάνεις γιατί σε κάνει χαρούμενο. Κάτι που δίνει αλλά δεν παίρνει.

Μην ανησυχείτε για την ενότητα - αυτό που ενοποιεί τη δουλειά σας είναι το γεγονός ότι το καταφέρατε. Μια μέρα, θα κοιτάξεις πίσω και όλα θα έχουν νόημα.

6. Το μυστικό: Κάνε καλή δουλειά και μοιράσου την με ανθρώπους

Όταν είσαι άγνωστος, δεν υπάρχει πίεση. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Πείραμα. Κάντε πράγματα μόνο για τη διασκέδαση.

Ποτέ δεν θα ξαναβρείτε αυτή την ελευθερία όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να σας δίνουν προσοχή, και ειδικά όταν αρχίσουν να σας δίνουν χρήματα. Απολαύστε την αφάνεια σας όσο διαρκεί. Χρησιμοποιησετο.

Για να γίνει γνωστό:

  1. Κάντε καλή δουλειά. Φτιάξε πράγματα κάθε μέρα. Να ξέρεις ότι θα ρουφήξεις για λίγο. Αποτυγχάνω. Περαστικά.
  2. Μοιραστείτε το με ανθρώπους. Βάλτε τα πράγματά σας στο Διαδίκτυο .

Όσο πιο ανοιχτοί είστε στο να μοιραστείτε τα πάθη σας, τόσο πιο κοντά θα νιώθουν οι άνθρωποι στη δουλειά σας.

Οι άνθρωποι το λατρεύουν όταν δίνεις τα μυστικά σου και μερικές φορές, αν είσαι έξυπνος γι' αυτό, θα σε ανταμείψουν αγοράζοντας τα πράγματα που πουλάς.

Όταν ανοίγεις τη διαδικασία σου και προσκαλείς κόσμο, μαθαίνεις.

Δεν τοποθετείτε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο μόνο επειδή έχετε κάτι να πείτε— μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο για να βρείτε κάτι να πείτε.

Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέρος ανάπαυσης για να δημοσιεύσετε τις τελειωμένες ιδέες σας—μπορεί επίσης να είναι τα πράγματα που νομίζατε ότι απλώς μπέρδευαν , ένα κέντρο γέννησης για την ανάπτυξη εργασίας που δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα.

Δεν χρειάζεται να μοιράζεστε τα πάντα—στην πραγματικότητα, μερικές φορές είναι πολύ καλύτερα αν δεν το κάνετε. Δείξτε μόνο λίγο από αυτό που εργάζεστε.

7. Η γεωγραφία δεν είναι πια ο κύριος μας

Περικυκλώστε τον εαυτό σας με βιβλία και αντικείμενα που αγαπάτε. Κολλήστε τα πράγματα στον τοίχο. Δημιουργήστε τον δικό σας κόσμο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγος χώρος και χρόνος—ένα μέρος για να εργαστείτε και λίγο χρόνο για να το κάνετε. λίγη αυτοεπιβεβλημένη μοναξιά και προσωρινή αιχμαλωσία.

Ο εγκέφαλός σας είναι πολύ άνετος στο καθημερινό σας περιβάλλον. Πρέπει να το κάνετε άβολο. Περάστε λίγο χρόνο σε άλλη χώρα, ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα διαφορετικά από εσάς. Τα ταξίδια κάνουν τον κόσμο να φαίνεται νέος, και όταν ο κόσμος φαίνεται νέος, ο εγκέφαλός μας δουλεύει σκληρότερα.

Βρείτε ένα μέρος που σας ταΐζει - δημιουργικά, κοινωνικά, πνευματικά και κυριολεκτικά. Ακόμα κι αν δημιουργήσετε ένα νέο σπίτι, πρέπει να το αφήνετε που και που. Και κάποια στιγμή, ίσως χρειαστεί να προχωρήσετε. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα, πολλοί από τους συνομηλίκους σας βρίσκονται ακριβώς εκεί που τους αφήσατε—στο Διαδίκτυο.

8. Να είσαι ωραίος (Ο κόσμος είναι μια μικρή πόλη)

Να είσαι καλός. Αυτός ο χρυσός κανόνας είναι ακόμη πιο χρυσός στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας.

Θα είσαι τόσο καλός όσο και οι άνθρωποι με τους οποίους περιτριγυρίζεσαι. Ακολουθήστε τους ανθρώπους που είναι πολύ πιο έξυπνοι και καλύτεροι από εσάς , τους ανθρώπους που κάνουν την πραγματικά ενδιαφέρουσα δουλειά. Δώστε προσοχή στο τι μιλούν, τι κάνουν, με τι συνδέονται.

«Βρες τον πιο ταλαντούχο άνθρωπο στο δωμάτιο και αν δεν είσαι εσύ, πήγαινε να σταθείς δίπλα του. Κάντε παρέα μαζί του. Προσπαθήστε να είστε χρήσιμοι.» — Χάρολντ Ράμις

Εάν είστε το πιο ταλαντούχο άτομο στο δωμάτιο, βρείτε ένα άλλο δωμάτιο.

Γράψτε δημόσιες επιστολές θαυμαστών. Φτιάξε κάτι και αφιέρωσε το στον ήρωά σου. Δείξτε την εκτίμησή σας χωρίς να περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα και ότι αποκτάτε νέα δουλειά από την εκτίμηση.

Η επικύρωση είναι για στάθμευση. Μην ψάχνετε για επικύρωση από εξωτερικές πηγές. Μόλις βάλεις τη δουλειά σου στον κόσμο, δεν έχεις κανέναν έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι άνθρωποι σε αυτήν. Κατά ειρωνικό τρόπο, η πολύ καλή δουλειά συχνά φαίνεται να είναι αβίαστη.

Νιώστε άνετα με το να σας παρεξηγούν, να σας απαξιώνουν ή να σας αγνοούν—το κόλπο είναι να είστε πολύ απασχολημένοι κάνοντας τη δουλειά σας για να σας ενδιαφέρει.

Όταν κάποιος λέει κάτι ωραίο για τη δουλειά σας, βάλτε το σε έναν ειδικό φάκελο—ένα αρχείο επαίνων . Χρησιμοποιήστε το όταν χρειάζεστε τον ανελκυστήρα. Και μετά επιστρέψτε στη δουλειά.

9. Να είστε βαρετοί (Είναι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρώσετε τη δουλειά)

«Να είσαι τακτικός και τακτικός στη ζωή σου, ώστε να είσαι βίαιος και πρωτότυπος στη δουλειά σου» — Γκυστάβ Φλομπέρ

Η συγκέντρωση ενός όγκου εργασίας ή η οικοδόμηση μιας καριέρας είναι πολλά για την αργή συσσώρευση λίγων κομματιών προσπάθειας με την πάροδο του χρόνου. Μια σελίδα την ημέρα δεν είναι πολύ. Αλλά κάντε το για 365 ημέρες και έχετε αρκετά για να γεμίσετε ένα μυθιστόρημα.

Για να παραμείνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο ημερολογίου του Jerry Seinfeld:

  • Αποκτήστε ένα ημερολόγιο τοίχου που σας δείχνει ολόκληρο το έτος
  • Χωρίστε την εργασία σας σε καθημερινά κομμάτια
  • Κάθε μέρα, όταν τελειώσετε με τη δουλειά σας, φτιάξτε ένα μεγάλο Χ στο κουτί της ημέρας

Μετά από λίγες μέρες, θα έχετε μια αλυσίδα. Μείνετε σε αυτό και η αλυσίδα θα μεγαλώνει κάθε μέρα. Θα σου αρέσει να δεις αυτήν την αλυσίδα. Η μόνη σου δουλειά είναι να μην σπάσεις την αλυσίδα.

Για να σχεδιάσετε προηγούμενα συμβάντα, χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο. Καταγράψτε τα πράγματα που κάνετε κάθε μέραΑυτό το καθημερινό αρχείο είναι χρήσιμο καθώς οι μικρές λεπτομέρειες θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τις μεγάλες λεπτομέρειες. Παρακολουθείτε πόσο μακριά έχετε ταξιδέψει.

Για χαρούμενη ενδοσκόπηση, ρωτήστε τον εαυτό σας κάθε μέρα: «Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη σήμερα;» (αντί για «Τι συνέβη σήμερα;» ).

10. Η δημιουργικότητα είναι αφαίρεση

Σε αυτήν την εποχή της αφθονίας πληροφοριών και της υπερφόρτωσης, αυτοί που θα προλάβουν θα είναι οι άνθρωποι που θα καταλάβουν τι πρέπει να αφήσουν έξω , ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς. Ο Ντέρεκ Σίβερς —ένας από τους ήρωές μου.

Για να ξεπεράσετε δημιουργικά μπλοκ, βάλτε μερικούς περιορισμούς στον εαυτό σας. Όταν πρόκειται για δημιουργική εργασία, οι περιορισμοί σημαίνουν ελευθερία.

Φτιάξτε πράγματα με τον χρόνο, τον χώρο και τα υλικά που έχετε, αυτή τη στιγμή. Οι σωστοί περιορισμοί μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη δουλειά σας.

Ο Δρ. Seuss έγραψε το « The Cat in the Hat » με μόνο 236 διαφορετικές λέξεις, οπότε ο εκδότης του πόνταρε ότι δεν μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο με μόνο 50 διαφορετικές λέξεις. Ο Δρ. Seuss επέστρεψε και κέρδισε το στοίχημα με τα Green Eggs and Ham, ένα από τα bestseller παιδικά βιβλία όλων των εποχών.

Συχνά είναι αυτό που επιλέγει να αφήσει έξω ένας καλλιτέχνης που κάνει την τέχνη ενδιαφέρουσα. Αυτό που δεν εμφανίζεται έναντι αυτού που είναι.

Πρέπει να αγκαλιάσετε τους περιορισμούς σας και να συνεχίσετε να κινείστε. Τελικά, η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο τα πράγματα που επιλέγουμε να βάλουμε, είναι αυτά που επιλέγουμε να αφήσουμε έξω. Επιλέξτε με σύνεση. Και καλή διασκέδαση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέστε καλύτερους προσωπικούς στόχους: Δημιουργήστε μια ζωή που αξίζει να ζήσετε (με παραδείγματα)

  Ο καθορισμός προσωπικών στόχων δεν είναι κάποιο είδος μαγείας που θα κάνει αμέσως όλα τα όνειρά σας πραγματικότητα.  Φυσικά, οι προσωπικοί στόχοι απαιτούν δέσμευση και δράση. Έχουν όμως μια τεράστια δύναμη να δίνουν νόημα σε μια καθημερινή ρουτίνα και να  μεταμορφώνουν τη ζωή σας  προς το καλύτερο.  Αυτό είναι που κάνει τους προσωπικούς στόχους ένα κοινό χαρακτηριστικό μιας ευτυχισμένης ζωής. Ποιος είναι όμως ο  καλύτερος τρόπος  για να δημιουργήσετε στόχους προσωπικής ανάπτυξης; Πρώτα, πρέπει να ορίσετε  τι  θέλετε να επιτύχετε. Οι προσωπικοί σας στόχοι πρέπει να  ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας  και να είναι κάτι που  επιθυμείτε βαθιά  .  Ο Νίτσε το έθεσε καλύτερα: «Αυτός που έχει ένα γιατί να ζήσει, μπορεί να αντέξει σχεδόν κάθε τρόπο». Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για το  πώς  θα πετύχετε αυτό που θέλετε. Και τέλος, εργαστείτε με συνέπεια για την υλοποίηση του σχεδίου σας. Γιατί να θέσετε προσωπικούς στόχους; Ο καθορισμός προσωπικών στόχων μπορεί να σας βοηθ

Ατομικές συνήθειες - Περίληψη

«Κάθε ενέργεια που κάνετε είναι μια ψήφος για τον τύπο του ανθρώπου που θέλετε να γίνετε.  Καμία περίπτωση δεν θα μεταμορφώσει τις πεποιθήσεις σας, αλλά καθώς οι ψήφοι συσσωρεύονται, τόσο αυξάνονται οι αποδείξεις της νέας σας ταυτότητας».   Σύντομη περίληψη Atomic Habits Το Atomic Habits του James Clear είναι ο οριστικός οδηγός για την αλλαγή συνήθειας.  Μάθετε πώς να δημιουργείτε καλές συνήθειες και να κόβετε τις κακές με ένα απλό πλαίσιο βήμα προς βήμα που βασίζεται στις καλύτερες τεχνικές από την επιστήμη της συμπεριφοράς.  Εξαιρετικά πρακτικό, πρέπει να διαβάσετε εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τη συμπεριφορά σας και να κάνετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Περίληψη των κυριότερων σημείων Το ιερό δισκοπότηρο της αλλαγής συνήθειας δεν είναι μια μόνο βελτίωση 1%, αλλά χίλια από αυτά.  Είναι ένα σωρό  ατομικές συνήθειες που συσσωρεύονται  , καθεμία μια θεμελιώδης μονάδα του συνολικού συστήματος. Η επίγνωση προηγείται της επιθυμίας. Μια λαχτάρα δημιουργείται όταν αποδίδετε νόημα σε ένα