Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 καλές καθημερινές συνήθειες: Πώς να δημιουργήσετε μια επική ζωή

 Το να ξεκλειδώσετε το μεγαλείο σας δεν έχει να κάνει με μεγάλες χειρονομίες.


Είναι περισσότερο να κάνετε μικρά άλματα με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου, κάθε μέρα. Πιέζει λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Για να φτάσετε στο 1%, πρέπει  να σκεφτείτε πώς σχεδιάζετε τη ζωή σας και ποιες συνήθειες πρέπει να αναπτύξετε.

"Είμαστε αυτό που επαναλαμβανομένα κάνουμε. Η αριστεία, λοιπόν, δεν είναι πράξη, αλλά συνήθεια». — Αριστοτέλης

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 40 τοις εκατό των ενεργειών που εκτελείτε κάθε μέρα δεν είναι πραγματικές αποφάσεις, αλλά συνήθειες. Οι καλές καθημερινές συνήθειες είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε πλήρως τις δυνατότητές σας.

Από όλες τις συνήθειες που έχω αναπτύξει στη ζωή μου , αυτές είναι οι 7 που θεωρώ τις καλές καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις.

#1 Αναπτύξτε μια νυχτερινή ρουτίνα

Ζούμε στην εποχή της ενασχόλησης. Αναμένεται να είμαστε πάντα ανοιχτοί και σε πολλούς αρέσει να φοράμε το τιμητικό σήμα «ω-εγώ-κοιμάμαι-πολύ-λίγο». Όμως ο ύπνος είναι ένα από τα (αν όχι το) πιο σημαντικά συστατικά της υγείας.

Όταν σκεφτόμαστε καλές καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αναπτύξουμε, ο ύπνος σπάνια βρίσκεται ακόμη και στη λίστα. Αλλά η ανάπτυξη μιας νυχτερινής ρουτίνας είναι ζωτικής σημασίας για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Ο ύπνος μας βοηθά να παγιώνουμε τις αναμνήσεις, να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες στο παρασκήνιο και να ενισχύουμε τα ενεργειακά μας επίπεδα για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι αθλητές παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Ρότζερ Φέντερερ , γνωρίζουν τη σημασία της ανάπαυσης για να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

«Ο ύπνος είναι ο τόκος που πρέπει να πληρώσουμε για το κεφάλαιο που καλείται στο θάνατο. και όσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο και όσο πιο τακτικά καταβάλλεται, τόσο μετατίθεται περαιτέρω η ημερομηνία εξαγοράς. ” — Άρθουρ Σοπενχάουερ

Παρόλο που οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι οι 8 ώρες είναι η ιδανική ποσότητα ύπνου, δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να είναι ίδιοι. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς . Ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και μετά δουλέψτε προς τα πίσω για να βρείτε την κατάλληλη ώρα για να πάτε για ύπνο.

Για να σας βοηθήσει να τηρήσετε το πρόγραμμα, ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι μια ώρα πριν τον ύπνο σας: αυτό θα σας δώσει άφθονο χρόνο για να ολοκληρώσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα και να είστε έγκαιρα κάτω από τα σκεπάσματα.


#2 Ασκηθείτε τακτικά

Το σώμα σας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το φροντίσετε είναι να αναπτύξετε τη συνήθεια της τακτικής άσκησης.

Η άσκηση έχει τεράστια οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. Για αρχή, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος και να σας μετατρέψετε σε πιο ήρεμο άτομο. Και το κεράσι στην τούρτα: θα κοιμηθείς καλύτερα!

«Η φυσική κατάσταση δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για ένα υγιές σώμα, είναι η βάση της δυναμικής και δημιουργικής πνευματικής δραστηριότητας». — Τζον Φ. Κένεντι

Μην κάνετε το λάθος να πάτε στο γυμναστήριο για μια ώρα και να σηκώσετε βάρη μέχρι να λιποθυμήσετε. Ξεκινήστε από μικρά και αναπτύξτε τη συνήθεια στο καθημερινό σας πρόγραμμα και στη συνέχεια αυξήστε το. Ασκηθείτε μερικά λεπτά κάθε μέρα. Ξεκινήστε με απλές ρουτίνες 7 λεπτών .

Για να κάνετε την άσκηση καθημερινή συνήθεια, προγραμματίστε την στο ημερολόγιό σας και ορίστε υπενθυμίσεις. Εάν είναι δυνατόν, πάντα να ασκείστε την ίδια ώρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Και το πιο σημαντικό, κάντε το μια ευχάριστη δραστηριότητα. Δεν έχει νόημα να τρέχεις αν δεν σου αρέσει να τρέχεις. Βρείτε ένα είδος άσκησης που σας αρέσει και εξασκήστε το. Μπορείτε να το ανακατέψετε κάνοντας διαφορετικές ρουτίνες (ή ακόμα και τύπους άσκησης) για να ενισχύσετε διάφορα μέρη του σώματός σας.

Ο καλύτερος τύπος άσκησης είναι αυτός που κολλάτε και αγαπάτε να κάνετε.


#3 Τρώτε υγιεινά

Το φαγητό είναι καύσιμο για το σώμα σας. Η υγιεινή διατροφή σας δίνει περισσότερη ενέργεια, αυξάνει την παραγωγικότητα και τροφοδοτεί τις προπονήσεις σας.

Το να τρώτε πιο υγιεινά είναι μια από εκείνες τις καλές καθημερινές συνήθειες που όλοι γνωρίζουν, αλλά λίγοι από εμάς εφαρμόζουμε. Γιατί; Όλοι ξέρουμε τι είναι αληθινό φαγητό. Κρέας, ψάρι, λαχανικά, ξηροί καρποί: καλό. Τσιπς, καραμέλα, σόδα: όχι και τόσο υπέροχα.

Δεν βλέπουμε τη διατροφή μας ως σημαντικό μέρος των συνηθειών μας. Αλλά μόλις καταλάβετε πόσο πολύ η διατροφή σας επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας της ζωής σας, τη σωστή λήψη αποφάσεων, τη διάθεση, την ευτυχία - κάνετε αμέσως τη αλλαγή για να προσέχετε περισσότερο τι τρώτε.

«Προσέχετε το σώμα σας. Είναι το μόνο μέρος που πρέπει να ζεις». ~ Τζιμ Ρον

Ακολουθώ τη δίαιτα αργών υδατανθράκων εδώ και μερικούς μήνες και τη λατρεύω. Τρώω φαγητό που λατρεύω και αυτό κάνει το μαγείρεμα των γευμάτων παιχνιδάκι. Συνήθως τρώω ψάρι ή άπαχο κρέας με λαχανικά ή σαλάτα ως συνοδευτικό. Επειδή θέλω τα ίδια γεύματα ξανά και ξανά, εξοικονομώ χρόνο στην προετοιμασία γευμάτων και χρήματα στο σούπερ μάρκετ. Για σνακ τρώω συνήθως ξηρούς καρπούς.

Ένας εύκολος τρόπος για να τρώτε πιο υγιεινά είναι να μαγειρεύετε στο σπίτι: τα εστιατόρια συνήθως προσθέτουν πολύ αλάτι και ζάχαρη στο φαγητό για να βελτιώσουν τη γεύση. Όταν μαγειρεύετε από το σπίτι, έχετε περισσότερο έλεγχο των υλικών και των μεθόδων παρασκευής.

Και εδώ είναι μια άλλη συμβουλή: αν έχετε μόνο υγιεινό και νόστιμο φαγητό στο σπίτι σας, δεν χρειάζεται καν να κάνετε μια επιλογή. Θα φας ό,τι έχεις μπροστά σου. Η διατροφή σας ξεκινάει από το σούπερ μάρκετ.

#4 Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός είναι αυτοπαρατήρηση. Σας βοηθά να αναπτύξετε τη συγκέντρωση, τη διαύγεια, τη συναισθηματική θετικότητα και την ήρεμη αντίληψη της αληθινής φύσης των πραγμάτων.

Στο « The Power of Habit: Why We Do What We Di Life and Business », ο Charles Duhigg περιγράφει τις βασικές συνήθειες ως «μικρές αλλαγές ή συνήθειες που εισάγουν οι άνθρωποι στη ρουτίνα τους και μεταφέρονται ακούσια σε άλλες πτυχές της ζωής τους».

Θεωρώ τον διαλογισμό μια βασική συνήθεια. Κανονικά κάνω διαλογισμό το πρωί για 10-15 λεπτά χρησιμοποιώντας το HeadSpace. Επηρεάζει πολλούς άλλους τομείς της ζωής μου: δουλειά, παραγωγικότητα, προσωπική ανάπτυξη , διάθεση, σχέσεις, άγχος κ.λπ.

«Το θέμα με τον διαλογισμό είναι: Γίνεσαι όλο και περισσότερο εσύ». — Ντέιβιντ Λιντς

Σας προτείνω να ξεκινήσετε με διαλογισμό βασικού επιπέδου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να κάνετε ένα βήμα πίσω, να ξεμπερδέψετε από τις σκέψεις σας και να ξαναμπείτε στο σώμα σας.

Για να αναπτύξετε τη συνήθεια του καθημερινού διαλογισμού, ξεκινήστε από μικρά. Απλά διαλογιστείτε για 2 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε αυτούς τους δωρεάν καθοδηγούμενους διαλογισμούς . Μην ανησυχείτε για το βάθος ή «να το κάνετε σωστά». Αυτό έρχεται αργότερα. Προς το παρόν, απλώς επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση της συνήθειας του διαλογισμού κάθε μέρα.

Καθώς συνηθίζετε στην πρακτική του διαλογισμού, μπορείτε να τον κλιμακώσετε σε 5 ή 10 λεπτά, ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Αξιολογήστε τον αντίκτυπο που έχει ο διαλογισμός στη ζωή σας και ποιους τομείς θέλετε να βελτιώσετε και επικεντρωθείτε στον διαλογισμό ειδικά για τη βελτίωση σε αυτούς τους τομείς.

#5 Εξαλείψτε την ακαταστασία

Ζούμε σε μια εποχή πάρα πολλών.

Το κόστος των αγαθών έχει μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον διαθέτουμε πολλά από όλα. Να έχετε λιγότερα ρούχα, παπούτσια, μαγειρικά υλικά, σεντόνια και πετσέτες. Χαρίστε ή πετάξτε απευθείας στα σκουπίδια για να δημιουργήσετε λευκό χώρο στη ζωή σας.

Αλλά το να ξεφορτωθείτε τη ζωή σας είναι κάτι περισσότερο από απλώς να απαλλαγείτε από υλιστικά αγαθά: έχει να κάνει με την εστίαση σε λιγότερους στόχους (ένας αρκεί), την εξάλειψη στοιχείων από τη λίστα υποχρεώσεων σας , την εγκατάλειψη τοξικών σχέσεων, την κατανάλωση λιγότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης , την ακύρωση της συνδρομής στο γυμναστήριο δεν χρησιμοποιείτε ποτέ, διασώζεστε σε χρονοβόρες συναντήσεις και άσκοπες διαφωνίες, κρατώντας το γραφείο σας καθαρό στο τέλος της ημέρας και εκτελείτε μία εργασία.

«Το πρώτο βήμα για να φτιάξεις τη ζωή που θέλεις είναι να απαλλαγείς από όλα όσα δεν κάνεις». ― Τζόσουα Μπέκερ

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 80/20 για να βρείτε τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Εστιάστε στο 20% των πραγμάτων που σας φέρνουν το 80% των αποτελεσμάτων. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να ιδρώνετε τα μικρά πράγματα και να εστιάσετε στη μεγαλύτερη εικόνα.

Απλοποιήστε τη ζωή σας . Αφαιρέστε για να έχετε περισσότερο χρόνο για τα πράγματα που αγαπάτε .

#6 Αναπτύξτε νοοτροπία ανάπτυξης

Ένα άτομο με νοοτροπία ανάπτυξης βλέπει τις προκλήσεις ως ευκαιρίες. Η ανάπτυξη προέρχεται από την ανάληψη δύσκολων προκλήσεων και το να βρεις πώς να τις ξεπεράσεις. Βλέπεις τις αποτυχίες και τους αγώνες ως πρόοδο και πλησιάζεις στη λύση. Σύμφωνα με τα λόγια του Elon Musk : «Θα πρέπει να ακολουθήσετε την προσέγγιση ότι κάνετε λάθος. Στόχος σας είναι να κάνετε λιγότερο λάθος». Εκτιμάτε τη διαδικασία πάνω από το αποτέλεσμα.

Ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις οτιδήποτε αν καταβάλεις αρκετή προσπάθεια σε αυτό. Και αν αποτύχετε, προσεγγίζετε το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία μέχρι να βρείτε μια λύση που να λειτουργεί. Επαναλαμβάνεις μέχρι να το πετύχεις σωστά.

"Μια επένδυση στη γνώση πληρώνει το καλύτερο συμφέρον." - Benjamin Franklin

Επεκτείνετε τις γνώσεις σας διαβάζοντας βιβλία , παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα , παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ, διαβάζοντας για τον κλάδο σας και μαθαίνοντας από άλλους ανθρώπους. Για να εμπεδώσετε αυτά που μάθατε, διδάξτε τις έννοιες σε άλλα άτομα χρησιμοποιώντας την Τεχνική Feynman .

Η ανάπτυξη μιας νοοτροπίας προσανατολισμένης στην ανάπτυξη φέρνει πρόοδο τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή. Ακόμη και τα μικρά κέρδη κάθε μέρα συνδυάζονται με την πάροδο του χρόνου: ένα κέρδος 1% την ημέρα προσθέτει σχεδόν 38 φορές αύξηση σε ένα χρόνο .

#7 Περιγραφή

Το ημερολόγιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσετε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Το να καταγράφετε τις σκέψεις σας κάθε μέρα σας βοηθά να ρυθμίσετε την ψυχική σας ακαταστασία, να είστε πιο ξεκάθαροι στις φιλοδοξίες και τους στόχους σας, να εδραιώσετε όσα μαθαίνετε, να αυξήσετε την ευγνωμοσύνη σας και να βελτιώσετε τη διορατικότητα και την κατανόηση της ζωής σας. Ένα ημερολόγιο καταγράφει ολόκληρο το ιστορικό της ζωής σας στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε και να δείτε πόσο έχετε μεγαλώσει.

Για να ξεκινήσετε, ξεκινήστε απλά: γράψτε ένα πράγμα που καταφέρατε, ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες και ένα πράγμα για το οποίο παλεύετε. Αφού αναπτύξετε τη συνήθεια να γράφετε καθημερινά, μπορείτε να επεκτείνετε το πρότυπό σας προσθέτοντας άλλα πράγματα που θεωρείτε σχετικά, όπως πρόοδο σε μεγάλους στόχους και βήματα που κάνετε για να τους πετύχετε.

«[Το ημερολόγιο] είναι σαν να ψιθυρίζει κανείς στον εαυτό του και να ακούει ταυτόχρονα». — Η Μίνα Μάρεϊ στο ημερολόγιό της στο Δράκουλα , του Μπραμ Στόκερ

Για να κάνετε το ημερολόγιο μία από τις καλές καθημερινές σας συνήθειες, κάντε το μέρος της βραδινής σας ρουτίνας. Σημειώστε τις σκέψεις σας σε ένα σημειωματάριο πριν πάτε για ύπνο και αφήστε τον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ξεκινώντας

Για να αρχίσετε να αναπτύσσετε αυτές τις καλές καθημερινές συνήθειες, ακολουθήστε αυτούς τους 3 κανόνες:

  1. Ξεκινήστε από μικρό: στην αρχή, ο μόνος σας στόχος είναι να συμπεριλάβετε αυτές τις καλές καθημερινές συνήθειες στη ρουτίνα σας. ξεκινήστε με το ελάχιστο δυνατό για να αφαιρέσετε την τριβή για να ξεκινήσετε
  2. Ramp It Up: αφού οι συνήθειες είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, σπρώξτε τα όρια λίγο περισσότερο, προσθέτοντας δυσκολία ή χρόνο
  3. Μην παραλείπετε δύο φορές στη σειρά: ακολουθήστε ένα χακάρισμα παραγωγικότητας από τον Seinfeld που ονομάζεται Don't Break the Chain. Έχετε ένα ημερολόγιο στον τοίχο και σημειώστε ένα μεγάλο Χ κάθε μέρα που εκτελείτε τη συνήθεια σας. η μόνη σας δουλειά είναι να μην σπάσετε την αλυσίδα και αν χάσετε μια μέρα μην το παραλείψετε δύο φορές στη σειρά

«Το κίνητρο είναι αυτό που σε κάνει να ξεκινήσεις. Η συνήθεια είναι αυτή που σε κρατάει». — Τζιμ Ράιν

Αυτό που είσαι σήμερα και τι θα καταφέρεις έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των συνηθειών που διαμορφώνεις. Υιοθετήστε αυτές τις καλές καθημερινές συνήθειες και ξεκινήστε να μεταμορφώνετε τη ζωή σας σήμερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέστε καλύτερους προσωπικούς στόχους: Δημιουργήστε μια ζωή που αξίζει να ζήσετε (με παραδείγματα)

  Ο καθορισμός προσωπικών στόχων δεν είναι κάποιο είδος μαγείας που θα κάνει αμέσως όλα τα όνειρά σας πραγματικότητα.  Φυσικά, οι προσωπικοί στόχοι απαιτούν δέσμευση και δράση. Έχουν όμως μια τεράστια δύναμη να δίνουν νόημα σε μια καθημερινή ρουτίνα και να  μεταμορφώνουν τη ζωή σας  προς το καλύτερο.  Αυτό είναι που κάνει τους προσωπικούς στόχους ένα κοινό χαρακτηριστικό μιας ευτυχισμένης ζωής. Ποιος είναι όμως ο  καλύτερος τρόπος  για να δημιουργήσετε στόχους προσωπικής ανάπτυξης; Πρώτα, πρέπει να ορίσετε  τι  θέλετε να επιτύχετε. Οι προσωπικοί σας στόχοι πρέπει να  ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας  και να είναι κάτι που  επιθυμείτε βαθιά  .  Ο Νίτσε το έθεσε καλύτερα: «Αυτός που έχει ένα γιατί να ζήσει, μπορεί να αντέξει σχεδόν κάθε τρόπο». Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για το  πώς  θα πετύχετε αυτό που θέλετε. Και τέλος, εργαστείτε με συνέπεια για την υλοποίηση του σχεδίου σας. Γιατί να θέσετε προσωπικούς στόχους; Ο καθορισμός προσωπικών στόχων μπορεί να σας βοηθ

Ατομικές συνήθειες - Περίληψη

«Κάθε ενέργεια που κάνετε είναι μια ψήφος για τον τύπο του ανθρώπου που θέλετε να γίνετε.  Καμία περίπτωση δεν θα μεταμορφώσει τις πεποιθήσεις σας, αλλά καθώς οι ψήφοι συσσωρεύονται, τόσο αυξάνονται οι αποδείξεις της νέας σας ταυτότητας».   Σύντομη περίληψη Atomic Habits Το Atomic Habits του James Clear είναι ο οριστικός οδηγός για την αλλαγή συνήθειας.  Μάθετε πώς να δημιουργείτε καλές συνήθειες και να κόβετε τις κακές με ένα απλό πλαίσιο βήμα προς βήμα που βασίζεται στις καλύτερες τεχνικές από την επιστήμη της συμπεριφοράς.  Εξαιρετικά πρακτικό, πρέπει να διαβάσετε εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τη συμπεριφορά σας και να κάνετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Περίληψη των κυριότερων σημείων Το ιερό δισκοπότηρο της αλλαγής συνήθειας δεν είναι μια μόνο βελτίωση 1%, αλλά χίλια από αυτά.  Είναι ένα σωρό  ατομικές συνήθειες που συσσωρεύονται  , καθεμία μια θεμελιώδης μονάδα του συνολικού συστήματος. Η επίγνωση προηγείται της επιθυμίας. Μια λαχτάρα δημιουργείται όταν αποδίδετε νόημα σε ένα

Κλέψε σαν καλλιτέχνης - Περίληψη

  «Κανείς δεν γεννιέται με στυλ ή φωνή.  Δεν βγαίνουμε από τη μήτρα γνωρίζοντας ποιοι είμαστε.  Στην αρχή, μαθαίνουμε προσποιούμενοι τους ήρωές μας.  Μαθαίνουμε αντιγράφοντας». Σύντομη περίληψη Steal Like an Artist Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή.  Στο Steal Like an Artist, ο Austin Kleon υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι πρωτότυπο και ότι όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν.  Αγκαλιάζοντας τις επιρροές σας, θα γίνετε κύριος της τέχνης σας μαθαίνοντας από τους ήρωές σας. 1. Κλέψε σαν καλλιτέχνης "Η τέχνη είναι κλοπή." - Πάμπλο Πικάσο Όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν.  Πρώτα, καταλαβαίνουν τι αξίζει να κλέψουν και μετά προχωρούν στο επόμενο πράγμα. Όταν κοιτάς τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, σταματάς να ανησυχείς για το τι είναι «καλό» ή «κακό» —  υπάρχουν μόνο πράγματα που αξίζει ή δεν αξίζει να κλέψεις. Σταματάς να προσπαθείς να φτιάξεις κάτι από το τίποτα και  αγκαλιάζεις την επιρροή αντί να ξεφύγεις από αυτήν. Οι καλοί καλλιτέχνες ξέρουν ότι τίποτ