Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5 λόγοι για τους οποίους το να ξεκινάς από τα μικρά είναι το κλειδί για την επιτυχία

"Ο άνθρωπος που μετακινεί ένα βουνό ξεκινάει κουβαλώντας μικρές πέτρες." Αυτό είναι ένα από τα διάσημα αποφθέγματα του Κομφούκιου. Και η αρχή της επιτυχίας μέσα σε αυτή τη γραμμή εξηγεί πώς ο καθένας μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θέλει εάν είναι πρόθυμος να καταβάλει μικρή και συνεπή προσπάθεια. 

Ίσως έχετε ακούσει για το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, «Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους», που γράφτηκε από τον Dale Carnegie. Ξέρετε όμως ότι το βιβλίο ξεκίνησε ως ένα σύνολο κανόνων τυπωμένο σε μια κάρτα όχι μεγαλύτερη από μια καρτ ποστάλ;

Ο Carnegie ετοίμασε μια σύντομη ομιλία όπου την ονόμασε «Πώς να κερδίσεις φίλους και να επηρεάσεις τους ανθρώπους». Η σύντομη ομιλία είχε θετική υποδοχή και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μάθημα. Και χρειαζόταν διδακτικό υλικό για το μάθημα. Και έτσι, ο Carnegie έγραψε τους κανόνες για το μάθημά του σε μια κάρτα και την παρέδωσε στους συμφοιτητές του.

Και την επόμενη σεζόν, τύπωσε τους κανόνες σε μια μεγαλύτερη κάρτα, μετά σε ένα φυλλάδιο και μετά σε μια σειρά από φυλλάδια, με κάθε έκδοση να επεκτείνεται σε μέγεθος και εύρος.

Μετά από 15 χρόνια διδασκαλίας, έρευνας και πειραματισμού, συγκέντρωσε τους κανόνες του για την πορεία του και έγινε το βιβλίο, Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους . Έτσι γράφτηκε το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ενα βήμα τη φορά.

Θυμάστε πώς ξεκίνησε η Apple; Ξεκίνησε με τον Steve Jobs και τον φίλο του Steve Wozniak να λανσάρουν τον τεχνολογικό γίγαντα τους στο γκαράζ του Job. Το ίδιο έγινε και για το Amazon. Ο Τζεφ Μπέζος και η ομάδα του ξεκίνησαν την Amazon πουλώντας μόνο βιβλία. Αλλά ο Μπέζος είχε ένα μεγάλο όνειρο και σήμερα, η Amazon είναι μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως μπορείτε να δείτε, όλα ξεκίνησαν από μικρή. Κάθε μεγάλη επιτυχία που έχετε ακούσει ξεκίνησε ως μια σειρά από μικρά βήματα.

Επομένως, το κλειδί της επιτυχίας είναι να ξεκινήσετε από μικρά. Παρακάτω είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους θέλετε να δεσμευτείτε να κάνετε παιδικά βήματα:

1. Απαιτεί λιγότερο χρόνο και ενέργεια

Είναι πάντα πιο εύκολο να ξεκινήσεις από μικρά. Σκεφτείτε το, πιστεύετε ότι είναι πιο εύκολο να γράψετε ένα βιβλίο 300 σελίδων ή είναι πιο εύκολο να γράψετε μόνο 1.000 λέξεις την ημέρα; Φυσικά, η απάντηση είναι προφανής. Και επειδή είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με λίγα, η αντίστασή σας στο να κάνετε τη δουλειά θα μειωθεί. Δεν χρειάζεστε πολύ κίνητρο ή θέληση για να κάνετε μικρά πράγματα.

Γι' αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας να επικεντρωνόμαστε σε μικρές νίκες. Εάν κάνετε μόνο 5 μικρά πράγματα την ημέρα, θα έχετε καταφέρει 5 μικρές νίκες. Σε μια εβδομάδα, θα έχετε βγάλει 35 μικρές νίκες. Σε ένα μήνα, θα έχετε 150 μικρές νίκες. Και μέσα σε ένα χρόνο, θα έχετε καταφέρει 1.825 μικρές νίκες.

Πιστεύετε ότι αυτές οι μικρές νίκες θα συσσωρευτούν και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή σας; Καλύτερα να το κάνουν. 

«Είναι οι μικρές λεπτομέρειες που είναι ζωτικής σημασίας. Τα μικρά πράγματα κάνουν μεγάλα πράγματα να συμβούν». – John Wooden

2. Αποτρέπει τη συντριπτική

Ένας άλλος βασικός λόγος που θέλετε να ξεκινήσετε από μικρά είναι ότι αποτρέπει την υπερβολή. Βλέπετε, ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι χρονοτριβούν και αναβάλλουν τα πράγματα για αργότερα είναι ο πόνος της δουλειάς.

Νιώθουν καταπονημένοι να κάνουν τη δουλειά. Νιώθουν τον πόνο. Και ως εκ τούτου, επιλέγουν να χρονοτριβούν και να καθυστερήσουν τη δουλειά. Ωστόσο, όταν τα πράγματα είναι εύκολο να γίνουν, δεν θα αισθάνεστε συγκλονισμένοι από αυτά. Και πάλι, είναι πιο εύκολο να δεσμευτείτε να γράφετε μόνο 1.000 λέξεις την ημέρα παρά να ολοκληρώσετε ένα ολόκληρο βιβλίο 300 σελίδων.

Είναι η ψυχολογία σου που παίζει. Όταν κοιτάτε ολόκληρο το έργο, νιώθετε ότι πρέπει να ξοδέψετε πολύ χρόνο και ενέργεια για να το κάνετε. Αλλά όταν αναλύετε το έργο σε μικρά βήματα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα μικρό βήμα τη φορά.

Πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε μεγάλο πράγμα κάποτε ξεκίνησε από μικρό. Όταν προσπαθείς να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα, νιώθεις αδύναμος και συγκλονισμένος από την κλίμακα της δουλειάς.

3. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και το κίνητρό σας

Φανταστείτε ότι έχετε στόχους να επιδιώξετε και ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να σημειώσετε πρόοδο, αλλά δεν κάνετε τίποτα. Μέχρι το τέλος της ημέρας, πώς θα νιώθετε; Ένοχος και όχι καλός, σωστά;

Αλλά αν εμμείνετε στο σχέδιό σας, αναλάβετε δράση και σημειώσετε πρόοδο, πώς θα νιώθατε στο τέλος της ημέρας; Πιθανότατα θα νιώθατε ικανοποιημένοι και παρακινημένοι, σωστά; Γιατί έχεις κάνει κάτι, έχεις προχωρήσει και σιγά σιγά προχωράς προς τους στόχους σου.

Αυτό θα κάνει για εσάς κάνοντας μικρά βήματα. Όταν κάνεις πρόοδο, νιώθεις καλά. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και το επίπεδο κινήτρων σας.

Εδώ είναι ένα υπέροχο απόσπασμα από τον Tony Robbins, «Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν έχουν ορμή. Όσο πετυχαίνουν, τόσο περισσότερο θέλουν να πετύχουν και τόσο περισσότερο βρίσκουν τρόπο να πετύχουν. Ομοίως, όταν κάποιος αποτυγχάνει, η τάση είναι να μπει σε μια καθοδική σπείρα που μπορεί να γίνει ακόμη και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Αυτός είναι ο λόγος που θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οικοδομείτε ανοδική ορμή. Κάντε μικρές ενέργειες και σημειώστε πρόοδο για να χτίσετε την ορμή σας. Όσο περισσότερη δυναμική αποκτάς, τόσο πιο δυνατός γίνεσαι.

4. Σου δίνει τη δυνατότητα περιστροφής

Υπάρχει ένας άλλος ουσιαστικός λόγος για να ξεκινήσετε από μικρά – σας επιτρέπει να περιστρέφετε. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι θέλετε να γράψετε ένα βιβλίο απώλειας βάρους, αλλά δεν έχετε ιδέα τι τίτλο να γράψετε. Και έτσι, ξεκινάτε γράφοντας σύντομα άρθρα με διάφορους τίτλους στον ίδιο κλάδο.

Και τότε παρατηρείτε ότι ένα συγκεκριμένο άρθρο έλαβε τις περισσότερες δεσμεύσεις. Οι άνθρωποι μοιράζονται το άρθρο, αφήνουν σχόλια και λένε πόσο τους αρέσει. Και αποφασίζεις να γράψεις ένα βιβλίο με βάση το άρθρο.

Αυτός είναι ο άξονας. Χρησιμοποιείτε τα σχόλια που λαμβάνετε από τις μικρές ενέργειες που κάνετε και στη συνέχεια τα μεγαλώνετε σε κάτι μεγαλύτερο. Στην επιχείρηση, ονομάζεται MVP, Minimum Viable Product. Θέλετε να κάνετε γρήγορα μια δοκιμή για να δείτε εάν μια ιδέα λειτουργεί προτού αφιερώσετε χρόνο και χρήμα για να αναπτύξετε το πλήρες προϊόν. Όταν ξεκινάτε από μικρά, σας επιτρέπει να περιστρέφεστε λαμβάνοντας άμεσα σχόλια από τις ενέργειές σας. 

«Μη φοβάσαι να πας αργά, να φοβάσαι μόνο να μείνεις ακίνητος». – Κινέζικη παροιμία 

5. Είναι απλώς το πρώτο βήμα

Ναι, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλοι ή μικροί είναι οι στόχοι σας ή η επιτυχία που θέλετε, απλά πρέπει να κάνετε ένα μικρό βήμα τη φορά. Δεν μπορείτε να παραλείψετε βήματα.

Όπως ακριβώς αν θέλετε να χάσετε βάρος μέσω της άσκησης, δεν υπάρχει περίπτωση να παραλείψετε την άσκηση και να φτάσετε απευθείας στο αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο να κάνετε μικρά βήματα γιατί δεν υπάρχουν συντομεύσεις για την επιτυχία.

Επομένως, κάντε μεγάλα όνειρα και ξεκινήστε από μικρά. Δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε να κάνετε μεγάλα και τολμηρά βήματα, γιατί το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε ένα μωρό βήμα τη φορά. Να είστε συνεπείς και τελικά, θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέστε καλύτερους προσωπικούς στόχους: Δημιουργήστε μια ζωή που αξίζει να ζήσετε (με παραδείγματα)

  Ο καθορισμός προσωπικών στόχων δεν είναι κάποιο είδος μαγείας που θα κάνει αμέσως όλα τα όνειρά σας πραγματικότητα.  Φυσικά, οι προσωπικοί στόχοι απαιτούν δέσμευση και δράση. Έχουν όμως μια τεράστια δύναμη να δίνουν νόημα σε μια καθημερινή ρουτίνα και να  μεταμορφώνουν τη ζωή σας  προς το καλύτερο.  Αυτό είναι που κάνει τους προσωπικούς στόχους ένα κοινό χαρακτηριστικό μιας ευτυχισμένης ζωής. Ποιος είναι όμως ο  καλύτερος τρόπος  για να δημιουργήσετε στόχους προσωπικής ανάπτυξης; Πρώτα, πρέπει να ορίσετε  τι  θέλετε να επιτύχετε. Οι προσωπικοί σας στόχοι πρέπει να  ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας  και να είναι κάτι που  επιθυμείτε βαθιά  .  Ο Νίτσε το έθεσε καλύτερα: «Αυτός που έχει ένα γιατί να ζήσει, μπορεί να αντέξει σχεδόν κάθε τρόπο». Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για το  πώς  θα πετύχετε αυτό που θέλετε. Και τέλος, εργαστείτε με συνέπεια για την υλοποίηση του σχεδίου σας. Γιατί να θέσετε προσωπικούς στόχους; Ο καθορισμός προσωπικών στόχων μπορεί να σας βοηθ

Ατομικές συνήθειες - Περίληψη

«Κάθε ενέργεια που κάνετε είναι μια ψήφος για τον τύπο του ανθρώπου που θέλετε να γίνετε.  Καμία περίπτωση δεν θα μεταμορφώσει τις πεποιθήσεις σας, αλλά καθώς οι ψήφοι συσσωρεύονται, τόσο αυξάνονται οι αποδείξεις της νέας σας ταυτότητας».   Σύντομη περίληψη Atomic Habits Το Atomic Habits του James Clear είναι ο οριστικός οδηγός για την αλλαγή συνήθειας.  Μάθετε πώς να δημιουργείτε καλές συνήθειες και να κόβετε τις κακές με ένα απλό πλαίσιο βήμα προς βήμα που βασίζεται στις καλύτερες τεχνικές από την επιστήμη της συμπεριφοράς.  Εξαιρετικά πρακτικό, πρέπει να διαβάσετε εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τη συμπεριφορά σας και να κάνετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Περίληψη των κυριότερων σημείων Το ιερό δισκοπότηρο της αλλαγής συνήθειας δεν είναι μια μόνο βελτίωση 1%, αλλά χίλια από αυτά.  Είναι ένα σωρό  ατομικές συνήθειες που συσσωρεύονται  , καθεμία μια θεμελιώδης μονάδα του συνολικού συστήματος. Η επίγνωση προηγείται της επιθυμίας. Μια λαχτάρα δημιουργείται όταν αποδίδετε νόημα σε ένα

Κλέψε σαν καλλιτέχνης - Περίληψη

  «Κανείς δεν γεννιέται με στυλ ή φωνή.  Δεν βγαίνουμε από τη μήτρα γνωρίζοντας ποιοι είμαστε.  Στην αρχή, μαθαίνουμε προσποιούμενοι τους ήρωές μας.  Μαθαίνουμε αντιγράφοντας». Σύντομη περίληψη Steal Like an Artist Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία για τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή.  Στο Steal Like an Artist, ο Austin Kleon υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι πρωτότυπο και ότι όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν.  Αγκαλιάζοντας τις επιρροές σας, θα γίνετε κύριος της τέχνης σας μαθαίνοντας από τους ήρωές σας. 1. Κλέψε σαν καλλιτέχνης "Η τέχνη είναι κλοπή." - Πάμπλο Πικάσο Όλοι οι καλλιτέχνες κλέβουν.  Πρώτα, καταλαβαίνουν τι αξίζει να κλέψουν και μετά προχωρούν στο επόμενο πράγμα. Όταν κοιτάς τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, σταματάς να ανησυχείς για το τι είναι «καλό» ή «κακό» —  υπάρχουν μόνο πράγματα που αξίζει ή δεν αξίζει να κλέψεις. Σταματάς να προσπαθείς να φτιάξεις κάτι από το τίποτα και  αγκαλιάζεις την επιρροή αντί να ξεφύγεις από αυτήν. Οι καλοί καλλιτέχνες ξέρουν ότι τίποτ